Romantikusrágcsáló

Ashley Poston: Halott romantika

A Romantikus Rágcsáló 2024 júniusi könyve már a címében figyelemfelkeltő, de egyszerre érdekes és megosztó olvasmányélmény is. A vegyes fogadtatás okait vizsgáltam, miközben próbáltam a saját élményeimet is szavakba önteni.

Figyelem! Előfordulhat, hogy SPOILERbe futsz!

Szellem + író

Főhősünk, Florence Day, a híres Ann Nichols szellemírója egy szakítást követően képtelen befejezni a legújabb romantikus regényét, a határidő és szigorú új (jóképű) szerkesztője, Benji Andor azonban sürgeti. Florence a regényben egyszerre küzd meg szakmai megakadásával és imádott apja hirtelen jött halálával, miközben az autóbalesetet szenvedett Ben szelleme is megjelenik neki. Képes lesz Florence szembenézni a múltjával, és maga mögött hagyni a fájdalmakat? Vajon Ben azzal a céllal maradt ezen a világon, hogy a kézirat megszülethessen?

Kép forrása: moly.hu

A regény alapötlete tetszett. A szellemírói lét, de úgy általában az írói blokk és az ötletlopás témája már a történet kezdetén megragadta a figyelmemet. Főként ezek lendítettek át az unalmas részeken. A regény sajnos a második harmadánál leült, és a Florence és Ben között lassan épülő románc sem volt elég ütős, hogy emlékezetes maradjon számomra.

Valóban halott a romantika?

Természetesen nem. Bár a kezdeti vonzalom megvolt a karakterek között, és az elején belengette a szerző az ellenfelekből szerelmesek toposzt, sajnos a regény nem győzött meg arról, hogy Florence és Ben egymásnak valók. Arról sokkal inkább, hogy Lee Marlow, az ex mennyire nem illik a lányhoz. A ember-szellem, illetve író-szerkesztő kettős között érdekes beszélgetéseket olvashatunk, de a helyenként elsütött fekete (morbid?) humor ütötte ezt. Bár a történet végén kapunk némi betekintést abba, miért is működik a szerző szerint Florence és Ben kapcsolata, én azzal az érzéssel tettem le a könyvet, hogy valójában ezt kellett volna az egész regény folyamán megmutatni. Emellett Ben karakterét is érdemes lett volna árnyalni, hogy jobban megdobogtassa a szíveket. A végső fordulat nem ütött nagyot. Ennek okát abban látom, hogy a történet romantikus szála erősen hasonlított a Ha igaz volna (2005) c. misztikus-romantikus-vígjátékéra, pedig én egyedi megoldást vártam.

(Idézet a könyvből)

A gyász

A regény legszívszorítóbb része, amikor Florence megtudja, hogy az apja meghalt. Bár a romantikus rész nem győzött meg túlságosan, a veszteség és a szeretett személyről való megemlékezés miatt mindenképpen érdemes elolvasni – főként ha magunk is átéltünk nemrég hasonlót. Ezeknél a részeknél azt sajnáltam, hogy főhősnőnk bár aktívnak mutatkozik, mégsem az, a Day-család és a helyi közösség sokkal inkább az.

Florence családja meglehetősen furcsa, de pont ez az izgalmas bennük: egy ravatalozót vezetnek, ráadásul Florence és az apja szellemlátók. A szerző remekül mutatta be ezeket a különleges, ám rendkívül szeretetteljes karaktereket. A testvérek kapcsolata, az anya gyásza és a Dayek különleges helye Mairmont városka életében mind-mind színes, érdekes eleme a történetnek.

Összegzés

Ez a regény olyan volt, mintha két történetet kaptam volna egyben: egy szellemes szerelmes regényt és egy gyászt megélős, családközpontút. Bárcsak jobban egymásba simult volna a kettő… A Halott romantikával kapcsolatban végig az volt az érzésem, hogy nem ez a szerző legkiemelkedőbb alkotása. Több hibája ellenére kedvelhető, de nem elég erős mű ahhoz, hogy emlékezetes maradjon. Ami viszont pozitívum: arra buzdított, hogy utánanézzek a szerző munkásságának, és hogy feltérképezzen, más regényei miként sikerültek. (Mivel magyarul csak ez elérhető, ez egy erősen távlati cél a részemről, de fent van a listán.)

Borítókép forrása: moly.hu,
a kép készült: canva.com.

Alapötlet: 5/4 – Tetszett a kiindulópont, a kezdő jelenetek.

Megvalósítás: 5/2 – Egyediséget, váratlan fordulatokat vártam, de ez sajnos elmaradt.

Florence: 5/3 – Kezdetben szimpatikus volt, de a regény folyamán egyre kevésbé tudtam vele azonosulni.

Kutya-polgi: 5/5 – Ő volt a kedvencem az egész történetben, bár keveset szerepelt.

Az érzés, amikor letettem a könyvet: 5/3 – Legalább a romantikus regényét megírta Florence.

A könyv:

Halott romantika · Ashley Poston · Könyv · Moly

The Dead Romantics by Ashley Poston | Goodreads

Források, interjúk a szerzővel:

About — Ashley Poston (ashposton.com)

Interview with Ashley Poston | Pine Reads Review

Ashley Poston Talks Cozy Romance and Getting Lost in “A Novel Love Story” | BookTrib.

Author Interview with Ashley Poston (youtube.com)

Ashley Poston on Writing a Different Kind of Fairy Tale Retelling – Goodreads News & Interviews